مراسم تجلیل از پژوهشگران نمونه پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی
محمد مقدم: امروز حال دانشگاههای ما خوب نیست، به خاطر اینکه همه در امر دانشگاه دخالت میکنند.
رئیس پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی تأکید کرد: اگر امروز حال دانشگاههای ما خوب نیست، به خاطر این است که همه در امر دانشگاه دخالت میکنند غیر از خود دانشجو و دانشگاهی؛ و به خاطر همین است که یک پژمردگی و افسردگی در آن میبینید. بسترهای پژوهش نیاز به خودگردانی و استقلال دارد و نیاز به این دارد که احساس کند خودش است و در این جهت از پشتیبانی برخوردار است.
به مناسبت هفته پژوهش، مراسم تجلیل از پژوهشگران نمونه پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی با حضور اعضای هیأت علمی و جمعی از دانشجویان و فارغالتحصیلان این پژوهشکده برگزار شد و پژوهشگران برتر مورد تقدیر قرار گرفتند.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمد مقدم در این مراسم، پژوهش و تحقیق را ضامن پیشرفت و توسعه پایدار در هر کشور دانست و گفت: در هر جامعهای بنگرید، پویایی و بالندگی در عرصه توسعه برای کشورهایی است که به مسأله تحقیق، پژوهش و نوآوریهای علمی بهای لازم و کافی را دادهاند. تحقیق و پژوهش عرصهای است که علم و دانش را به پویایی و بالندگی وادار میکند و علم و دانش بشری را از رکود و جمود در عرصه زندگی به تکاپو وادار میکند.
رئیس پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی تأکید کرد: اگر تحقیق و پژوهش را از عرصه علم و دانش بگیریم، آنچه قربانی میشود خود اصل علم و دانش است. آنچه برای یک جامعه و ملت در امر پژوهش و تحقیق میتواند نقش بنیادی را ایفا کند این است که پژوهش و تحقیق عرصه خودش را باز یابد، یعنی آنچه برای تحقیق و پژوهش مهم است، بستری است که تحقیق و پژوهش میخواهد در آن انجام بگیرد.
وی افزود: در هر عرصهای، حوزه یا دانشگاه، تحقیق و پژوهش در دامن دو امر رشد میکند که اگر آنها را از او بگیرید، تحقیق و پژوهش پژمرده میشود و نمیتواند بالندگی داشته باشد؛ یکی از آنها «امنیت» و دیگری «آزادی» است. امنیت به این معنا است که در محیط و جامعهای که پژوهشگران، محققان، نوآوران و کسانی که میخواهند در این حوزه به شناوری بپردازند این حس را داشته باشند که از پشتیبانی برخوردار هستند؛ احساس کنند خودشان هستند و دیگران برای آنها نسخه نمیپیچند.
مقدم تأکید کرد: اگر امروز حال دانشگاههای ما خوب نیست، به خاطر این است که همه در امر دانشگاه دخالت میکنند غیر از خود دانشجو و دانشگاهی؛ و به خاطر همین است که یک پژمردگی و افسردگی در آن میبینید. بسترهای پژوهش نیاز به خودگردانی و استقلال دارد و نیاز به این دارد که احساس کند خودش است و در این جهت از پشتیبانی برخوردار است.
وی با تأکید بر ضرورت «آزادی اندیشه» در کار پژوهشگر اظهار داشت: باید میدان برای پرش و شناوری یک محقق و پژوهشگر باز باشد. معنای تحقیق و پژوهش این است که بگردد و بچرخد و آنچه که نو و جدید است را تحصیل کند. از امنیت برخوردار باشد و اگر محصول تحقیقش را عرضه کرد، متهم نشود. علم و دانش نمیتواند سیاسی باشد و از محدودیتهای بسته برخوردار باشد. بی جهت نیست که شکوفایی پژوهش و تحقیق را در دنیای آزاد میبینید؛ دنیای آزادی که فقط به نفس پژوهش و تحقیق بها میدهد.
رئیس پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی تأکید کرد: اگر بنا شد که نتیجه پژوهش را دیکته شده به یک پژوهش بدهیم، دنبال چه مسأله جدیدی خواهد گشت؟ اگر ما روز پژوهش را ارج مینهیم، باید محیطهای علمی و دانشگاهی را اولا از امنیت و ثانیا از «آزادی آکادمیک» برخوردار کنیم. در صورت آزادی نتیجه تحقیق و پژوهش او ارزش دارد.
امیر عظیمی، معاون پژوهشی پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی نیز در این مراسم گفت: طی یک سال گذشته 11 کتاب منتشر کردهایم و چندین کتاب در آستانه انتشار داریم. نشریه «اندیشه سیاسی» برای گرفتن اعتبار علمی در سامانه وزارت علوم بارگذاری شد و تلاش داشتیم انتشار نشریات دیگر از جمله متین را به روزرسانی کنیم. در حوزه همکاریهای علمی 11 تفاهمنامه با دستگاههای اجرایی و مراکز دانشگاهی منعقد کردیم. در این مدت از 17 پایان نامه هم دفاع شده است.
در پایان این مراسم نیز از کتابهای تازه منتشر شده پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی از جمله «اندیشه انقلاب اسلامی در بین نخبگان فکری ایران» و «باستانگرایی در ایران معاصر» و همچنین اولین شماره از نشریه «انقلاب پژوهی» رونمایی شد.
چهارمین نشست از سلسله نشستهای «بازخوانی …
آیتالله مسعودی خمینی: امام استوانهای بود که هیچ چیز نمیتوانست او را …
به مناسبت آغاز سال نو؛
عید نوروز
مروری بر رویدادهای انقلاب اسلامی؛
امام آمد
به مناسبت ولادت امام حسین (ع)؛
حق پاسداری از انقلاب اسلامی
امام خمینی (س)؛
تحول درونی ملت، منشأ انقلاب اسلامی